THE BLOG

Before and After: A White-and-Gray Kitchen Renovation

05/04/2016 04:33pm ET | Updated December 6, 2017
This post was published on the now-closed HuffPost Contributor platform. Contributors control their own work and posted freely to our site. If you need to flag this entry as abusive, send us an email.

For Architectural Digest,by Jennifer Fernandez.

Manhattan has a reputation for small homes and even smaller kitchens. But when one Brooklyn family decided to renovate theirs, it wasn't a lack of space that proved challenging. "The homeowners wanted to keep the walls free of upper cabinets," says designer David Nastasi, one half of the Brooklyn-based firm Nastasi Vail. "So although, by New York City standards, the kitchen is large, we had to make the most of every square inch of cabinet space."

To adhere to the homeowners' wishes for a streamlined kitchen as well as the neighborhood's Landmark Conservancy rules (the house dates from the 1860s), Nastasi consulted with local architect Camille Martin of TCM Studios to gut the room, removing an awkward vestibule and an enormous ventilation hood that dominated an entire wall. Nastasi installed brand-new appliances, vibrantly patterned cement floor tiles, and custom-made cabinetry in a cool gray hue. "The husband enjoys cooking, and he had a specific vision for the kitchen," says Nastasi. "He wanted lots of light, lots of counter space, and to be able to have his children eat in the kitchen as he cooked." The result is a light-filled kitchen that doubles as a family gathering space. Scroll down for more inspiring details.

2016-05-03-1462304377-9999564-1BeforeafterkitchenrenovationNastasiVail_02.jpg
Photo: GENEVIEVE GARRUPPO

"The husband worked with us at every level, choosing the color combination of the custom floor tiles, species of wood for the island and open shelves, and even trying out the cabinet pulls to make sure the depth was comfortable for his hands," Nastasi says.

2016-05-03-1462304510-2528378-2BeforeafterkitchenrenovationNastasiVail_01.jpg
Photo: GENEVIEVE GARRUPPO

The kitchen before.

2016-05-03-1462304550-1592450-3BeforeafterkitchenrenovationNastasiVail_03.jpg
Photo: GENEVIEVE GARRUPPO

"The clients wanted to make the most of the windows," says Nastasi. "Unlike the surrounding masonry brownstones, this wood-frame house was set in off the lot line and had existing windows on three sides."

2016-05-03-1462304584-6582833-4BeforeafterkitchenrenovationNastasiVail_04.jpg
Photo: GENEVIEVE GARRUPPO

"Although we designed all the cabinetry in a traditional style, the homeowners insisted on a very clean line," Nastasi says of the built-in storage throughout the room.

2016-05-03-1462304622-7214484-5BeforeafterkitchenrenovationNastasiVail_05.jpg
Photo: GENEVIEVE GARRUPPO

"We tiled the wall in white square-edged subway tiles with a very narrow grout line to enhance the natural light," Nastasi says of this well-styled nook.

2016-05-03-1462304664-1628526-6BeforeafterkitchenrenovationNastasiVail_07.jpg
Photo: GENEVIEVE GARRUPPO

Nastasi installed a new range by Ilve. The homeowners chose a smaller hood to accommodate the husband's tall stature.

2016-05-03-1462304701-305228-7BeforeafterkitchenrenovationNastasiVail_08.jpg
Photo: GENEVIEVE GARRUPPO

A small built-in bookcase holds cookbooks, cutting boards, and decorative objets.

More from Architectural Digest:

Also on HuffPost:

The Best Cleaning & Organizing Tips